Aaltje van Zweden

Bestuurslid

‘Bij Stichting Papageno proberen we bepaalde maatschappelijke problemen eerst vanuit particulier initiatief aan te pakken, vervolgens in samenwerking met fondsen en wie weet, ooit met de overheid. De ervaring die ik daarmee heb, zet ik graag in bij de Maatschappelijke Alliantie, in de hoop mooie en vooral concrete resultaten te kunnen boeken.’ 

 

Aaltje van Zweden – van Buuren (1963) is mede- oprichter, bestuurslid en adviseur van Stichting Papageno, die sinds 1997 steun verleent aan gezinnen met kinderen met autisme. In 2015 opende ze het Papageno Huis, waar jongvolwassenen met autisme wonen en werken. Haar betrokkenheid komt voort uit haar persoonlijke situatie: samen met haar man, dirigent Jaap van Zweden, heeft ze vier kinderen, van wie het derde autisme heeft.

Aaltje van Zweden werd geboren op Haïti, groeide op in Nederland en volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Later voltooide zij de masteropleiding Kunsteducatie aan de Hogeschool voor Kunsten van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in kunsteducatie voor jongeren met een beperking. Sinds 2011 is ze bestuurslid van het Autism Treatment Centre in Texas. Ze houdt regelmatig lezingen in binnen- en buitenland over autisme, kunsteducatie en het belang van muziektherapie.

Vanwege haar inspanningen voor Stichting Papageno werd Aaltje van Zweden in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mocht ze in 2016 de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs in ontvangst nemen. In 2017 verscheen haar boek ‘Om wie je bent’ (AmboAnthos).