GreenfieldCities: werk maken van duurzame opvang in de regio

GreenfieldCities: werk maken van duurzame opvang in de regio

GreenfieldCities is een baanbrekend project om de uitdagingen rond migratie te lijf te gaan.  De Maatschappelijke Alliantie ondersteunt GreenfieldCities onder meer door uit haar netwerk passende partners voor te dragen. Hieronder leest u meer over het initiatief dat ook wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

GreenfieldCities is een Nederlandse organisatie die een bijzondere aanpak heeft bedacht voor de wereldwijde migratieproblematiek.  Uitgangspunten zijn dat duurzame oplossingen het best in de regio’s van herkomst kunnen worden gevonden, en dat nieuwkomers in Nederland daar een sleutelrol in kunnen spelen. Die nieuwkomers helpen mee om tot regionaal passende oplossingen te komen, en ondertussen helpt GreenfieldCities hen om arbeidsproductiever te worden in de Nederlandse context. Dat mes snijdt dus aan twee kanten.

 

Twee jaar geleden werd gestart met het idee om duurzame steden in migrantengebieden te gaan ontwikkelen.  Inmiddels is dat hemelbestormende plan omgezet in een praktische aanpak.  Met een team van 10 talenten uit Syrië, Irak, Jordanië,  Eritrea, Engeland en Nederland wordt een clean-tech campus ontwikkeld bij de stad Mafraq in Jordanië.  Die campus biedt 1.500 jonge mensen uit Syrië en Jordanië de kans om opleidingen af te ronden, stages te lopen, banen te vinden en te creëren en duurzaam te wonen. Er is onder meer een hotel, een farmer field school, een duurzame energie & water bedrijf en een ict incubator voorzien.  Partners in het project zijn onder meer het Ministerie van Buitenlandse Zaken , Wageningen University & Research en Luminus Education uit Jordanië.  In 2019 moeten de eerste mensen  aan de slag kunnen in hun nieuwe omgeving die ook in financieel opzicht duurzaam is. Wie meer wil weten over dit initiatief kan deze korte video bekijken, een project 2-pager downloaden of de website bekijken.

 

 

In de bovenste foto ziet u de talenten uit Syrië die in het team van GreenfieldCities in Nederland werken krijgen onder meer via een buddy systeem coaching op maat.  Op de foto helpt Jessica Beaumont Salim Nouri met het maken van een onderzoeksvoorstel. Salim is als regional partnership developer in dienst bij GreenfieldCities en Jessica is master student bij GreenfieldCities partner Wageningen University.

 

De onderste foto laat zien dat GreenfieldCities in Jordanië op dit moment veel werk- en focusgroepen organiseert. Bijvoorbeeld met universiteiten die ons helpen met het maken van een passend ontwerp voor de campus. Die aanpak zorgt voor draagvlak en helpt bij het vinden van goede lokale partners

 

 

U bent hier