Mariëtte Hamer (SER) beloont uitmuntende filantropie scriptie tijdens de eerste editie van de NAP Thesis Award

Mariëtte Hamer (SER) beloont uitmuntende filantropie scriptie tijdens de eerste editie van de NAP Thesis Award

Op 29 januari 2018 loofde juryvoorzitter Mariëtte Hamer de hoofdprijs uit tijdens de eerste editie van de NAP Thesis Award.

Op maandag 29 januari heeft de jury van de Netherlands Academy of Philanthropy (NAP) de NAP Thesis Award uitgereikt aan voormalig masterstudent Accountancy Timothy Nahr (Universiteit van Amsterdam). Timothy Nahr onderzoekt in zijn scriptie het verband tussen verantwoording, prestaties en donaties bij 150 Nederlandse NGO’s. Nahr concludeert dat donateurs vooral belang hechten aan doelmatige besteding van geld en verassend genoeg minder geïnteresseerd zijn in transparantie. “Een scriptie met grote relevantie, een heldere probleemstelling en een zeer origineel onderwerp,” aldus juryvoorzitter Mariëtte Hamer.

Het is de eerste keer dat de NAP Thesis Award uitgereikt werd. De uitreiking van de NAP Thesis Award was onderdeel van het tweedaagse symposium Government Policy and Nonprofit Finance dat plaatsvond op de Vrije Universiteit te Amsterdam. De NAP Thesis Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de scriptie die het meeste bijdraagt aan de filantropische wetenschap en praktijk. De vierkoppige jury bestaat uit Mariëtte Hamer (voorzitter SER), Rien van Gendt (bestuurslid European Cultural Foundation), Marie Hélène Cornips (directeur Fonds 21) en René Bekkers (hoogleraar Filantropie aan de VU). De betrokken organisaties bij de uitreiking van de scriptieprijs zetten zich allen in voor een betere positionering van filantropie als wetenschap en het verkleinen van de kloof met de praktijk.

Nahr wordt beloond met een geldprijs van €1.000,- gesponsord door de Network of Young Philanthropic Professionals (NYPP). Daarnaast krijgt hij een inhousedag bij de SER aangeboden, wordt er een opleidingsmodule naar keuze verzorgd door het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit en tot slot krijgt de winnaar een interview in het toonaangevende online filantropie medium De Dikke Blauwe.

De tweede plek ging naar Sophie Jansen (Vrije Universiteit) die onderzocht welke kernwaarden donoren het belangrijkst vinden bij het doneren aan kunstinstellingen. De conclusie van Jansen is dat vertrouwen de belangrijkste kernwaarde is voor succesvolle relaties tussen donoren en kunstinstellingen. Als instellingen duidelijk zijn over wat zij willen van hun donoren en wat ze gaan bereiken met het gedoneerde geld kan het vertrouwen van donoren toenemen.

De derde plek was voor Pam van Wanrooij (Erasmus Universiteit), die een vergelijking heeft gemaakt tussen drie bedrijven die gebruik maken van het Buy-One-Give-One (BOGO) model. Ook de effecten voor de betrokken NGO’s en begunstigden zijn meegenomen in de vergelijking. De voordelen die elke variant biedt zijn in kaart gebracht, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een ‘best practice’ voor het model.

De NAP is een initiatief van de Maatschappelijke Alliantie en hoogleraren op het gebied van filantropie. De NAP faciliteert contact tussen de wetenschap, fondsen, bedrijven en de overheid. Naast het uitwisselen van kennis richt de NAP zich op het informeren van een breder publiek over filantropisch onderzoek, het zoeken van aansluiting met de praktijk van fondsen en filantropen en het optreden als nationaal en internationaal kenniscentrum voor filantropisch onderzoek. Daarnaast wil de NAP jongeren enthousiasmeren voor de filantropie met initiatieven als de NAP Thesis Award.

 

Meer informatie over de NAP kunt u vinden op: www.n-a-p.org

U bent hier