Prinses Laurentien 'invloedrijkste speler Nederlandse filantropie'

Prinses Laurentien 'invloedrijkste speler Nederlandse filantropie'

Prinses Laurentien is uitgeroepen tot ‘invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie 2017-2018’. De prinses staat bovenaan de nieuwe, jaarlijkse ranglijst van het filantropie-opinieblad De Dikke Blauwe. Ze wordt onder andere geroemd om het baanbrekende werk met kinderen in haar Missing Chapter Foundation. Laurentien van Oranje volgt het echtpaar Joop en Janine van den Ende op, dat de lijst vorig jaar aanvoerde.

Door vier bijzondere gasten te interviewen, maakt Laurentien van Oranje gisteren een duidelijk statement over haar uitverkiezing als grootste influential in de Nederlandse filantropie. Door Zakaria (ex-gedetinieerde), Lenie (laaggeletterde), Morris (13 jaar) en Anila (statushouder uit Pakistan) te bevragen, kwamen ook de vaak onzichtbare 'doelgroepen' van filantropie aan het woord.

Met de jaarlijkse ‘DDB100’ brengt het opinieblad De Dikke Blauwe die mensen in beeld die op de een of andere wijze maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van anderen of van zichzelf) of baanbrekende ideeën. Daardoor vervullen zij een voorbeeldfunctie voor anderen die met private initiatieven een bijdrage leveren aan het goede doel. Hoofdredacteuren, tevens juryleden Charles Groenhuijsen en Edwin Venema: ‘het is daarmee dus géén ranglijst van grootste filantropen, maar juist van rolmodellen die maatschappelijke vrijgevigheid in Nederland stimuleren.’

Het juryrapport prijst Laurentien van Oranje, die in eerdere edities van de DDB100 ook al een hoge notering kreeg, om haar inclusieve denken. Zij schrijven dat de prinses geen genoegen neemt ‘met hokjes, vakjes en nationale grenzen als het gaat om de aanpak van universele, humanitaire problemen. Zij behoort tot het type maatschappelijk ondernemer dat het doel vooropstelt en gaat voor veranderingen van het systeem.’ Deze denkwijze ziet de jury vooral gedemonstreerd in de aanpak van de door haar opgerichte Missing Chapter Foundation. Daarbij wordt de onbevangen creativiteit en denkkracht van kinderen aangewend om grote mensen-problemen te helpen oplossen. Een methode die aanvankelijk op veel scepsis stuitte, maar intussen door een groot aantal gerenommeerde bedrijven en ondernemers wordt omarmd.

 

U bent hier