Succesvolle 11e editie van de Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar 2017

Succesvolle 11e editie van de Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar 2017

Op 6 september vond de 11e editie plaats van de Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar, een jaarlijks evenement met als doel een brug te slaan tussen politiek en private sectoren in de samenleving. Onder leiding van het dagvoorzitterschap van Guus Kramer (directeur Maatschappelijke Alliantie) was het een zeer geslaagde dag met sportwedstrijden tussen jongeren en politici, een maatschappelijk debat, de verkiezing van de Spotiefste Parlementariër en een gezamenlijke maaltijd. 

Het debat
Thema van het maatschappelijke debat was dit jaar 'Onderwijs en jongeren in een kwetsbare positie'. Het maatschappelijk debat draagt bij aan de dialoog over belangrijke ontwikkelingen binnen de samenleving en heeft als doel het onderwerp op de politieke agenda te krijgen en te houden. Het debat werd gehouden in de vorm van een talkshow met als moderator Funda Müjde. Aan tafel en in de zaal van Nieuwspoort zaten jongeren, landelijke en lokale politici, beleidsmakers en deskundigen uit de onderwijswereld en maatschappelijke organisaties. Centraal stonden twee onderwerpen:

  • Ondersteuning van kwetsbare jongeren vanuit de gemeenten door een integrale aanpak van onderwijs en jeugdzorg in de samenspraak met de jongeren en hun ouders.
  • ​Verruiming van de regelruimte voor het MBO-onderwijs in aansluiting op de arbeidsmarkt.

De discussie over het eerste punt leverde een motie op die zal worden aangeboden aan regereing en Kamerleden. In deze motie wordt regering en Tweede Kamer verzocht gemeenten te bewegen een integrale aanpak te organiseren van jeugd, zorg en onderwijs bij de ondersteuning van kwetsbare jongeren.

Sportiefste Parlementariër
De wisselbeker voor de Sportiefste Parlementariër gaat dit jaar naar Ockje Tellegen van de VVD. Zij won de prijs van de eveneens genomineerden Gert-Jan Segers (Christen Unie), Vera Bergkamp (D66) en Peter Kwint (SP).

Het evenement is een initiatief van Stichting SOVIC en werd ditmaal georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Stichting Het Vergeten Kind, de Esther Vergeer Foundation en MBO Rijnland. 

 

U bent hier