Verwachtingen van de Ariadne Forecast 2018 gepresenteerd

Verwachtingen van de Ariadne Forecast 2018 gepresenteerd

Op 8 februari vond in besloten setting de Ariadne Forecast plaats in Den Haag. 

De bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met de Netherlands Academy of Philanthropy, het Ariadne Network en de Haagse vertegenwoordiger van het wereldwijde netwerk van 100 Resilient Cities (Rockefeller Foundation), Annemarie Hitipeuw. Tijdens bijeenkomst zijn de verwachte nationale, Europese en mondiale trends en ontwikkelingen voor 2018 op het gebied van maatschappelijke verandering en mensenrechten gepresenteerd.

In de Forecast wordt de zorg uitgesproken over de kleiner wordende beweegruimte voor organisaties die werken aan gepolariseerde maatschappelijke onderwerpen. De repressie in Rusland, Turkije, en China maar ook in Polen en Hongarije kwam aan bod. Verder wordt er met zorg gekeken naar de toenemende regeldruk vanuit Den Haag en Brussel.

Een positieve ontwikkeling is de toenemende thematische samenwerking tussen fondsen en (lokale) overheden, bedrijven en NGO’s. Daarnaast worden fondsen meer betrokken bij het poldermodel en kunnen zij ook punten op de agenda zetten. Fondsen moeten daarbij wel waakzaam zijn dat ze niet teveel voor de kar van de overheid worden gespannen. Hoewel impactmeting een belangrijk onderwerp blijft, is de sector vermoeid van de discussie erover. De belangrijkste vraag was hoe je als fonds omgaat met risico’s en onzekerheden in een wereld die aan verandering onderhevig is.

Na de presentatie van de Forecast was er een interactieve sessie, onder leiding van dagvoorzitter Guus Kramer, waar de zaal de verwachtingen uit de Forecast besprak. De experts Liz McKeon (Ikea Foundation) en Idriss Nor (Stichting Doen) gingen in gesprek de zaal over hun ervaringen en verwachtingen voor 2018. De avond werd afgesloten met een informeel netwerkdiner.

Wilt u meer weten over dit initiatief? U vindt hier meer informatie.

 

 

U bent hier