Klaas Knot

Klaas Knot

Prof. dr. Klaas H.W. Knot is sinds 1 juli 2011 president van de Nederlandsche Bank (DNB). Qualitate qua is hij lid van de Governing Council, de General Council en de European Systemic Risk Board van de Europese Centrale Bank, lid van de Financial Stability Board, voorzitter van het FSB Standing Committee on Assessment of Vulnerabilities, governor van het Internationaal Monetair Fonds en lid van de Board of Directors van de Bank for International Settlements.

Naast zijn presidentschap bekleedt Knot verschillende nevenfuncties. Hij is voorzitter van de Koning Willem I Stichting, het Mr. N.G. Pierson Fonds, de Raad van Toezicht van het Teylers Museum en de Raad van Toezicht van de Stichting CliniClowns. Sinds 2005 is hij hoogleraar Economics of Central Banking aan de Rijksuniversiteit Groningen en met ingang van 2015 is hij hoogleraar Monetaire Stabiliteit in de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Knot heeft verder allerlei artikelen gepubliceerd in vooraanstaande (internationale) vakliteratuur op het gebied van monetaire en financiële economie.

Voordat Knot toetrad tot de directie van DNB was hij plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten bij het ministerie van Financiën (2009 – 2011). Daarvoor werkte hij vanaf 1995 bijna twaalf jaar bij DNB, onder meer als economisch beleidsmedewerker en later als directeur van de divisie verantwoordelijk voor het toezichtbeleid. Hij wisselde deze periode af met functies bij het IMF (1998 – 1999) en de vroegere Pensioen- & Verzekeringskamer (2003 – 2004).

Knot studeerde in 1991 cum laude af in de algemene economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1995 promoveerde hij tot doctor in de economie.

Geboren: 14 april 1967 te Onderdendam.
Klaas Knot is getrouwd en heeft twee kinderen.

President De Nederlandsche Bank

U bent hier