Tussen 2009 en 2018 is het aantal dak- en thuislozen in Nederland explosief gestegen. Redenen voor dakloosheid zijn persoonlijke gebeurtenissen zoals conflicten thuis, gezondheidsproblemen en schulden in combinatie met het grote gebrek aan betaalbare woningen. Volgens het CBS is uitstroom vanuit crisisopvang vaak mogelijk, maar hebben daklozen geen toegang tot betaalbare woningen, waardoor de doorstroom stokt en mensen onnodig op straat belanden. De daklozen blijven zo vastzitten in het zorgsysteem, een perspectief ontbreekt en zorgkosten blijven op deze manier onnodig hoog. Terwijl het tekort aan huisvestingsmogelijkheden het probleem is.
Maatschappelijke Alliantie in samenwerking met Deloitte en Society Impact willen inzicht krijgen in de succesvoorwaarden en best practices om tijdelijke huisvesting te realiseren voor dak- en thuislozen. Daarbij staat het doel voorop hoe snel tot substantiële aantallen woningen kan worden gekomen voor de doelgroep (schaalbaarheid). Een analyseraamwerk door Deloitte en Society Impact, toegepast op een aantal praktijkcases, resulteerde in een omschrijving van een schaalbare propositie.
Kijkend naar de praktijkvoorbeelden kan met tijdelijke huisvesting, nieuw te bouwen op tijdelijke locaties, het snelst en het meest substantieel tot woningen voor de doelgroep worden gekomen. Permanente nieuwbouw kost namelijk veel tijd en vergt extra financiering. Klik hier om het volledige rapport ‘Tijdelijke huisvesting dak- en thuislozen 2020’ te lezen, waarin per initiatief de succesfactoren en de belemmering en actie voor opschaling te lezen zijn. Hieronder de belangrijkste conclusie uit het rapport ''(Tijdelijke) huisvesting dak- en thuislozen'':
DE SUCCESVOORWAARDEN ZIJN:
1. Werken met bestendige samenwerkingspartners;
2. Gebruik maken van beschikbare locaties op korte termijn;
3. Financiering zonder (complexe) voorwaarden.
Belemmeringen voor opschaling kunnen zijn:
1. De beschikbaarheid van locaties op korte termijn;
2. De doelgroep die soms te (weinig) specifiek is;
3. De financiering/business vaak (te) complex.
Acties voor opschaling:
Onderstaande best practices zijn geanalyseerd, verdeeld onder verschillende huisvestingstypen:
- Nieuwbouw -
- Benutten bestaand vastgoed -
Skills in de Stad
Jongeren worden als onderdeel van het concept Skills in de Stad gehuisvest in leegstaand Rijksvastgoed in de pilot gemeenten Maastricht en Leeuwarden.
Ook in andere gemeenten wordt onderzocht op welke wijze publiek vastgoed ingezet kan worden om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.
Housing First In tegenstelling tot traditionele aanpak begint Platform Housing First met direct aanbieden van een zelfstandige woning voor iemand die dakloos is.
Papageno
Sticthting Papageno heeft een eigen en unieke formule ontwikkeld ten aanzien van tijdelijke woonruimte voor jongeren en jongvolwassenen met autisme. Er zit een zekere overlap in doelgroepen van mensen met autisme en dak- en thuislozen.