Alliantie Deltaplan Jeugd voor en met kinderen

28-10-2021

Hoe ziet jullie ideale buurt eruit? Wat vind je leuk op school en wat mis je nu?
Gister gaf een groep kinderen van stichting Agora uit gemeente Zaanstad antwoord op onder andere deze vragen.
Deze jongens en meisjes vertelden onze Prinses Laurentien van Oranje Nassau, burgemeester Jan Hamming, Marc Dullaert, voorzitter Alliantie Deltaplan Jeugd en Ron Steenkuijl, bestuurslid Maatschappelijke Alliantie wat zij nodig hebben in de wijk en op school om beter te kunnen leren en blij en trots te worden.

Een belangrijke conclusie hierin: een effectieve en duurzame buurtaanpak realiseer je samen mét de kinderen, als gelijkwaardige partners die niet eenmalig maar structureel meedenken en meedoen.

Wat gaven de kinderen ons nog meer mee?

  • We willen meer Natuur, veel groen, mooie speeltuinen en plekken waar we ook zelf voor kunnen zorgen voor bijv. bloemen en planten;
  • Ontmoeten van andere kinderen uit andere wijken vinden we leuk;
  • School is onze veilige plek waar we leren, maar ook na schooltijd leuke dingen willen doen zoals sporten of koken;
  • Nodig een kok of profvoetballer uit om ons les te geven;
  • Ieder kind is anders! Luister naar ons want niet iedereen houdt van koken.

En wat was de reflectie na het uitzwaaien van de kinderen?

  • We moeten niet vergeten dat kinderen gelijkwaardig zijn. Hun stem telt. Het is belangrijk om hen dit te laten ervaren;
  • Kinderen willen ontwikkelen en willen ontmoeten;
  • We moeten geen dingen doen waar de kinderen niet op zitten te wachten;
  • We willen geen blauwdruk, maar maatwerk: we zoeken naar versterking in de wijk.

Aanleiding sessie en vervolgstappen

Op 15 maart 2021 is Alliantie Deltaplan Jeugd, een samenwerkingsverband bestaande uit private en publieke actoren, opgericht met de ambitie om jongeren meer perspectief te bieden op het gebied van onderwijs, stage en werk, vitaliteit en veiligheid. In nauwe afstemming met Jan Hamming, de burgemeester van Zaanstad wil de Maatschappelijke Alliantie graag haar implementatiekracht inzetten bij het realiseren van de ambities van het Pact Poelenburg Peldersveld op de opgave Jeugd en een opschaling naar het grotere gebied Zaandam Oost. De uitvoeringsplannen van het Pact Poelenburg Peldersveld vormen de basis voor deze samenwerking.

Dat dit het beste kan gebeuren samen met een diverse groep kinderen en jongeren uit Zaanstad zelf is evident. Zij kunnen als geen ander vanuit henzelf, vanuit andere kinderen en jongeren en vanuit de interventies, juist ook de onzichtbare gevoelens, drempels en uitdagingen onder woorden brengen. In samenwerking met de number 5 foundation organiseerden wij daarom deze sessie om met de kinderen in gesprek te gaan. Er komt  een vervolgsessie met leerkrachten en schooldirecteuren, zodat ze ons kunnen vertellen wat zij nodig hebben om deze kinderdromen waar te maken!

Meer nieuws