WIJschool Kick off Zuiderzee College | Blijf uit dat oordeel en zie de leerling

22-09-2022

Ervaringsdeskundige en ex-crimineel Yassine deelde gister met de docenten van het Zuiderzee College in Zaanstad zijn verhaal. Als belangrijkste les gaf hij mee dat docenten moeten proberen zonder oordeel te kijken naar leerlingen op hun school. Door een leerling écht te zien, vertrouwen op te bouwen en te vragen hoe het echt met iemand gaat, kan een docent al heel veel waarde toevoegen. Sommige jonge mensen zijn namelijk niet gewend om vanuit thuis een gids te hebben. 

Gister was de kick-off van de WIJschool aanpak op het Zuiderzee College. Expert en WIJschool directeur Leon Meijs nam de docenten mee in de leefwereld van jonge mensen en de thema’s, die spelen in de maatschappij en dus ook in de school, zoals criminele en financiele uitbuiting, criminaliteit en radicalisering. Het onderwijs is door de samenleving ingehaald en dit vraagt om een nieuwe aanpak in de school en klas!

Dit schooljaar gaan de docenten gebruik maken van de Indicator. Het is een praktische tool en analyse systeem om zorgwekkend gedrag eerder te signaleren en burgerschap thema’s te versterken. Indicator biedt concrete handvatten om hier als docent constructief op te reageren. De database bevat enkele honderden op maat gemaakte lessen, kennisdocumenten, e-learnings, pedagogisch filmmateriaal en oefeningen voor in de klas of met individuele jongeren. Dit alles onder begeleiding van een WIJcoach die de school en docent helpt om op innovatieve wijze klassen en gedrag in beeld te brengen.

Veel meer scholen in Nederland staan klaar om een WIJschool te worden en hun docenten te ontzorgen om ook in dit soort thema’s hun pedagogische rol te kunnen oppakken. Onze ambitie is om dit jaar sowieso op 30 scholen de WIJschool te implementeren door het hele land. Zo willen we een groot aantal leerlingen in kwetsbare wijken bereiken en hen versterken in hun ontwikkeling, waarbij zorgwekkend gedrag professioneler wordt voorkomen.

Ziet en voelt u ook dat scholen en docenten voor een haast onmogelijke opdracht staan? Wilt u mee investeren, denken of kennis maken? Neem dan contact op met Hayde Zarkeshan, h.zarkeshan@maatschappelijkealliantie.org

Lees hier meer over onze ambitie en welke activiteiten wij ondernemen.

Hier alvast een impressie van de Indicator:

Meer nieuws