Ouders zijn altijd betrokken. Het gaat om jouw betrokkenheid óp ouders

14-06-2022

Wat krijg je als je vier Ontwikkelplekken van de Toekomst uit het gehele land fysiek bij elkaar zet? Dat mochten wij vanuit de Onderwijs Alliantie op woensdag 8 juni ervaren. Stadsscholen uit Rotterdam en Amsterdam gingen in gesprek met de plattelandsscholen uit Groningen en Sittard. Ieder vanuit hun eigen wijk, omgeving, visie en uitdagingen presenteerden zij hun resultaten van een jaar lang werken aan de Ontwikkelplek van de Toekomst. Ook gaven zij hun ambities voor de komende tijd weer en wat hierin private partijen kunnen betekenen ter ondersteuning en nieuwe perspectieven. Met als gezamenlijk gekozen thema ‘ouderbetrokkenheid’ werd de dag afgesloten met waardevolle praktische tips en het inzicht: ‘Ouders zijn altijd betrokken. Het gaat om jouw betrokkenheid óp ouders’.    

De dag startte, nadat we onderling familietradities, dromen en wijze levenslessen van onze naasten hadden uitgewisseld, met presentaties van de vertegenwoordigers van de ontwikkelplekken. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Met behulp van onze partners Deloitte, ING, BMC, Sardes en Allen&Overy, maakten de ontwikkelplekken waardevolle strategieën en heldere projectplannen, hielden zij sparingssessie met ervaren consultants en kregen zij ondersteuning bij het realiseren van hun ambities door bijvoorbeeld gesprekken te voeren met een wethouder en juridisch dingen in te richten voor het aannemen van zzp’ers. Sommige schollen richtten zelfs een eigen team op met docenten die mee willen werken aan de ontwikkelplek. Wij kunnen met trots beamen dat onze ontwikkelplekken dé voorlopers zijn op het gebied van een verrijkte schooldag waardoor alle kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Mooie mijlpalen zijn bereikt, maar de ambities en plannen waarbij de Onderwijs Alliantie ondersteuning biedt, zijn er volop!

Na een lunch op de locatie van BMC konden we vol bewondering luisteren naar een lezing van Peter de Vries over ouderbetrokkenheid. Peter de Vries heeft 20 jaar ervaring in dit thema en bedacht en ontwikkelde in zijn tijd als consultant bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies het concept ‘Ouderbetrokkenheid 3.0’. Peter gaf een aantal mooie lessen en nieuwe perspectieven mee over ouderbetrokkenheid. Achter het gedrag van iedere ouder zit een uniek verhaal. Dit vraagt om een unieke en individuele relatie met iedere ouder, waarbij andere wensen en behoeften spelen. Ieder kind leert en ontwikkelt dankzij toestemming van zijn ouders. Dit vraagt om een andere bril op te zetten als het gaat om ouderbetrokkenheid.

Gevuld vol inspiratie sloten we de dag af met een wijze les vanuit de Ontwikkelplek in Amsterdam én een waardevol gesprek over de toegevoegde waarde van de Onderwijs Alliantie. Want als Onderwijs Alliantie kunnen wij zelf ook nog verder leren en ontwikkelen. Hoe kunnen we publieke en private samenwerking in het onderwijs op lokaal en landelijk niveau nog sterker neerzetten?

Wil jij hierover meedenken en jezelf ook laten inspireren of kennis delen met vooruitstrevende schoolleiders, schoolbesturen en leerkrachten die in samenwerking met onze private partners optimale ontwikkelkansen willen stimuleren? Schrijf je dan hier in en vorm onderdeel van onze lerende community!

 

Meer nieuws